How can I move my website without downtime?

Als je een domeinnaam verhuist, wil je natuurlijk dat alles blijft werken. Wij regelen alvast de verhuizing van je domeinnaam voor je. De bestanden van je website, email, databases en eventuele overige onderdelen verhuis je zelf. Hierbij geven we je uiteraard graag een paar tips. Gebruik onderstaand stappenplan om uw website te verhuizen zonder downtime.


1. Verdiep je in de verhuisprocedure

De procedure om een domeinnaam te verhuizen verschilt naargelang het type (.be, .nl, .com, ...). In de meeste gevallen komt er op neer dat je een verhuiscode diente bekomen. Deze ordt ook wel EPP Code of token genoemd. Voorkom verrassingen door van tevoren goed op de hoogte te zijn. Een overzicht van de verschillende procedures om een domeinnaam te verhuizen kan u hier vinden.

2. Bepaal of er sprake is van een overdracht

Waar mogelijk zullen we uw domeinnaam overzetten met de persoonsgegevens die u bij uw bestelling opgeeft. Is dit niet mogelijk dan worden de huidige gegevens overgenomen. Als u een domeinnaam wenst over te nemen die niet op uw naam geregistreerd staat kan u best even vooraf contact met ons opnemen zodat we hier rekening mee kunnen houden.

3. Maak alvast een backup van je website en andere gegevens

Voordat je de overeenkomst met je huidige provider opzegt, maakt u best al even een backup van uw website, database en andere bestanden. Je bent dan in het bezit van de meest recente versie van je website. Vergeet ook je email niet indien je gebruik maakt van IMAP of Webmail. Na het verhuizen van je domeinnaam is de kans groot dat u niet meer in staat zal zijn om al deze gegevens te benaderen bij uw huidige provider.

4. Bestel je hosting pakket

Plaats je bestelling via onze website. Geef hierbij uw bestaande domeinnaam in en bevestig dat u de eigenaar bent. Vervolledig vervolgens de bestelling.

5. Vraag je verhuiscode aan

Heb je een verhuiscode nodig, vraag die dan nu aan bij je huidige provider. Hij is verplicht je deze code meteen te verstrekken. Soms zal je deze code ook terugvinden in het controlepaneel van je huidige provider. Let op: zeg jehuidig contract nog niet op! Vermeld duidelijk dat je je domeinnaam wilt verhuizen, en nog niet wilt opzeggen. Vraag je provider ook om een eventuele registrar lock te verwijderen.

6. Zet je bestanden en databases over

Zodra we jouw bestelling verwerkt hebben ontvangt u alle nodige gegevens om gebruik te kunnen maken van uw hosting pakket. Met deze gegevens kan u via FTP en/of cPanel uw bestanden en databases overzetten. U kan ook meteen email accounts aanmaken en andere instellingen wijzigen.

7. Test je website op onze server

U zal in de activatiemail ook een tijdelijke URL terugvinden waarmee u uw website kan testen voordat we uw domeinnaam overzetten. Dit geeft u de mogelijkheid om alles nog even uit te testen en eventuele aanpassingen te doen.

8. Geef je verhuiscode door

Via ons controlepaneel kan u een overzicht bekomen van uw domeinnamen en de domeinnamen die wachten op een transfer. Hier heeft u ook de mogelijkheid om uw verhuiscode in te vullen. U krijgt ook meteen een indicatie van hoe lang dit kan duren.

9. Even geduld

Een .be of .nl domeinnaam kan al binnen een uur verhuisd zijn. Voor een .com domeinnaam kan dit tot 7 dagen duren. Het kan daarna ook nog tot 48 uur duren voordat alle internetproviders hun DNS hebben ververst. Dit betekent dat uw bezoekers zowel op de oude als op onze server kunnen terecht komen. Indien het technisch nog mogelijk is raden we aan om, op dit moemnt, je website bij je oude provider \"buiten gebruik\" te plaatsen.

10. Zeg het contract bij je huidige provider op

Zodra je zeker bent dat je bezoekers op onze server terecht komen kan je de overeenkomst met je huidige provider opzeggen.

Tips en alternatieve procedures

Begin tijdig met de verhuis van uw website. Soms kan de proecedure aanslepen en zal u tegen extra kosten aanlopen omdat uw domeinnaam ondertussen vervallen is. Wij raden aan om minstens 14 dagen voordat uw domeinaam vervalt te beginnen met de verhuisprocedure. Hou ook rekening met de voorwaarden van uw huidig contract en zeg tijdig op om onnodige kosten te vermijden.

Indien u de mogelijkheid heeft om zelf de nameservers aan te passen van uw domeinnaam kan u uw domeinnaam reeds naar onze server laten verwijzen voordat de verhuisprocedure is afgerond of zelfs is ingezet. Zo heeft u zelf de controle over het exacte moment waarop uw bezoekers op onze server terechtkomen. Neem hierover contact met ons op als u deze mogelijkheid verkiest.

Indien u de mogelijkheid heeft om zelf de DNS records aan te passen van uw domeinnaam, raden wij u aan de TTL (Time To Live) van uw A records te wijzigen naar 300. Dit houdt in dat deze gegevens maar 5 minuten geccached mogen worden en uw bezoekers dus veel sneller op onze server zullen terecht komen. Neem hierover contact met ons op als u deze mogelijkheid verkiest.


Tags: domain, transfer